Akupunktura, migrena i MMP-2

Migrena je jedan od učestalih neuroloških poremećaja, a opisuje se kao jednostrana pulsirajuća glavobolja koja nastupa periodično, s aurom ili bez nje. Češća je kod žena i obično se javlja u dobi od 25 do 55 godina. U liječenju migrene često se preporuča akupunktura jer ima dokazano pozitivan učinak na smanjenje boli i učestalosti napada. Međutim, mehanizam tog učinka još uvijek nije u potpunosti rasvijetljen, tako da trenutno imamo mnogo predloženih teorija. Pozitivno djelovanje akupunkture najčešće se povezuje s različitim neurotransmitorima poput serotonina, potom neuromodulatorima poput endorfina, encefalina, dinorfina i slično.

Vaskularna teorija o nastanku migrena je svima dobro poznata, no jedna od novijih teorija o nastanku migrene je vezana za koncentraciju i aktivnost metaloproteinaza (MMP) u međustaničnom matriksu. To su enzimi, točnije proteaze, koje su normalno zadužene za razgradnju proteina koji se nalaze u međustaničnom matriksu. No, povećana koncentracija MMP-a dovodi do ozljede tkiva te upale, zbog čega se njihova aktivnost mora držati pod kontrolom pomoću inhibitora tkivne metaloproteinaze (TIMP). Kod osoba koje pate od migrene dokazan je povećan omjer MMP/TIMP, što se danas dovodi u vezu s patofiziologijom migrene. Naime, između krvi i mozga postoji selektivna barijera koja sadrži niz proteina koji mogu biti razgrađeni pojačanom aktivnošću MMP-a, što može narušiti osjetljivu homeostazu i uzrokovati nadražaj ovojnica mozga te glavobolju.

Studija pod nazivom “Acupuncture decreases matrix metalloproteinase-2 activity in patients with migraine” pokušala je utvrditi povezanost između akupunkture te koncentracije i aktivnosti MMP-2 u serumu.

 

  • DIJAGNOZA: dijagnoza prema zapadnoj medicini
  • UČESTALOST TERAPIJE: 10 terapija, 2x tjedno, ukupno 5 tjedana
  • TRAJANJE TERAPIJE: 30 minuta
  • TEHNIKA: bez manualne ili elektrostimulacije
  • AKUPUNKTURNE TOČKE: ST8, ST44, LI4, LI11, LIV3, SP6, GB1, GB14, GB20, EX-Taiyang, EX-Yintang, Shenmen (uho)
  • KRVNE PRETRAGE: aktivnost i koncentracija MMP-2 u serumu
  • OSTALO: VAS, SF-36
 

ZAKLJUČAK
Nakon akupunkture nije bilo značajnog pada u koncentraciji MMP-2 u serumu, ali je aktivnost istog enzima bila značajno manja, što se dovodi u vezu s potencijalnim djelovanjem akupunkture na razinu TIMP-a, koji nažalost nije mjeren u ovoj studiji. Osim toga, pacijenti su potvrdili klinički značajan učinak akupunkture izmjeren pomoću VAS skale (smanjenje srednje vrijednosti za više od 50%) i poboljšanje kvalitete života, što je mjereno pomoću SF-36 upitnika.

Author Info

Dalibor Veber