Dijabetička Polineuropatija

DIJABETIČKA POLINEUROPATIJA

Danas bih želio podijeliti iskustvo u liječenju polineuropatije kod šećerne bolesti tipa I. Već dugo vremena mi se javljaju pacijenti s upitom mogu li im pomoći akupunkturom kod bolova u nogama koji su dijagnosticirani kao dijabetička neuropatija. Po „defaultu“ sam odgovarao ne, jer akupunktura nije terapija izbora kod šećerne bolesti tipa I. Kako to već biva, jednog dana mi se javila kolegica i dobra poznanica s istom zamolbom. Malo sam zastao u odgovoru i rekao da ću razmisliti. Nakon nekoliko dana pretraživanja mojih zapisa iz prakse i prepiske s mojim učiteljima (Kawai i Nagano 1986.), odlučio sam pokušati pomoći kolegici.
 

ANAMNEZA I KLINIČKA SLIKA
Kolegica ima 63 godine, ITM=34 te osjeća bolove i vrućinu u potkoljenicama i stopalima već 10 godina. Bolovi i grčevi su jači tijekom noći, ali se javljaju i tijekom dana. Žali se na stalni umor, križobolju te požudu za slatkim. GUK je pod kontrolom uz terapiju inzulinom. Neurološki bez manifestnih ispada. Palpatorno nalazim jaku osjetljivost u Huatuojiaji točkama u grudnoj kralježnici, između Th11 i Th12, “sugar lump” između KID16 i ST25 (lijevo) te jaku bol i grčeve na stiskanje m.gastrocnemiusa. Klinička slika jasno govori o velikoj neravnoteži u organu “slezene”, ali upućuje i na probleme izmjene Yina i Yanga u nogama. S kolegicom sam se dogovorio da prestane uzimati lijekove protiv bolova propisane od neurologa.
TERAPIJA
Kod imunokompromitiranog pacijenta (šećerna bolest), oštećene periferne cirkulacije i periferne neuropatije, odlučio sam u prvoj seansi primijeniti kinesku akupunkturu na skalpu, na senzorne zone 1/5 (45 minuta). Pacijentica je odlično reagirala na terapiju, a paleći bolovi i grčevi smanjili su se za 50%. U drugoj seansi za 3 dana bolovi su i dalje ostali manji za 50% što je bilo prilično ohrabrujuće. Ponovio sam skalp akupunkturu, ali sam ovaj puta dodao i akupunkturu uške (talamus, zero, shenmen i simpatikus). Igle sam ponovno držao 45 minuta. Bol je i dalje ostala na 5 prema VAS, ali nakon 3 dana spustila se na 2. U trećoj seansi skalp akupunkture, uz 1/5 senzorne zone obostrano, stavio sam igle i u motoričko-senzornu zonu stopala i uz točke na uški od prošle seanse dodao sam i točke za slezenu, bubreg i jetru. Nakon treće seanse kolegica nije mogla vjerovati da više ne osjeća bolove u nogama. Napravio sam još 10 terapija u intervalima od 1x tjedno. Uvijek sam ponavljao skalp akupunkturu, a na uški uz već opisane točke dodao sam “craving” i „addiction“ točke koje sam nalazio putem Nogier pulsa. Nakon 30 dana od zadnje terapije, pacijentica je ocijenila bol s 2-3 prema VAS. Akupunkturu sam nastavio davati u početku svaka 2 tjedna, a zatim 1x mjesečno. Nakon nekoliko mjeseci napravio sam pauzu od 6 mjeseci nakon koje je bila kontrola, a bolovi su ostali na istoj razini kao kod zadnje terapije. Od tada kolegici 2x godišnje ponavljam gore navedenu terapiju kao i tradicionalnu akupunkturnu terapiju za potporu inzulinske terapije. Kao još jedan (mogući) popratni nalaz akupunkturne terapije, naveo bih nalaz oftalmologa gdje je uočeno poboljšanje retinopatije od kada prima akupunkturu.
ZAKLJUČAK
I dalje smatram da šećerna bolest tipa I nije za rutinsku primjenu akupunkture u našim uvjetima, jer zahtjeva poseban oprez i stalno praćenje pacijenta (posebna pozornost na hipoglikemiju), ali kod komplikacija šećerne bolesti akupunktura može biti pomoć kod naših pacijenata.

Comments ( 1 )

Leave a Comment