Kronoakupunktura

Stiglo je proljeće. Pripremam prvi specijalistički tečaj za Daruvar pa za uvod pišem malu perlicu kao prvu u nizu o kojoj ću više govoriti na samom tečaju. Dr. Chen, moj stari profesor u Kini, nas je pitao dok smo vježbali Tai Chi svako jutro u parku ispred bolnice, koji je kanal najvažniji za početak proljeća? Nitko od nas nije znao rješenje, a on se samo zagonetno nasmiješio i nije nam želio dati odgovor. Puno godina je prošlo od tada, a pitanje je ostalo “živo” sve dok nisam počeo proučavati „Zi Wu Liu Zhu”, odnosno principe kronoterapije po kineskim lunarnim mjesecima.

Od 21. ožujka do 20. travnja svake godine Qi počinje svoj godišnji ciklus u kanalu žučnog mjehura, što je važno za liječenje eventualne patologije početkom proljeća. Ista takva patologija se puno teže i duže liječi u drugo godišnje doba. Kod pacijentica koje nam se, recimo, javljaju zbog bolova u dojkama početkom proljeća, odmah trebamo palpirati točku GB22 te ako je bolna primijeniti akupunkturu na kanalu žučnog mjehura i vrlo brzo ćemo polučiti dobar rezultat. Ukoliko točka nije bolna, onda trebamo palpirati točku SP21 i dati akupunkturu na kanalu želuca što nas vodi u kasno proljeće od 21. svibnja do 20. lipnja pa tako i rezultat moramo očekivati malo kasnije. Međutim, ako ni točka SP21 nije bolna, tražimo AhShi točke na kanalu jetre što nas vodi u jesen i govori o ozbiljnosti smetnje, odnosno o zloćudnim promjenama u dojkama što zahtjeva onkološku obradu prije liječenja akupunkturom.

Ovom malom perlicom želio sam naglasiti važnost kretanja Qi-a tokom cijele godine, a ne samo u toku jednog dana. Više o tome na prvom specijalističkom tečaju, a kasnije i u perlicama.

Leave a Comment