Probavne Tegobe

PROBAVNE TEGOBE

Ovih dana, kao i svake godine nakon blagdana Božića, a pogotovo nakon proslave Nove godine, javljaju se pacijenti s probavnim smetnjama u većem broju nego inače. Ovom prilikom bih želio izdvojiti dva slučaja.
 

SLUČAJ 1
ANAMNEZA I KLINIČKA SLIKA Pacijent u dobi od 57 godina, boluje od kronične upale crijeva i dolazi zbog rijetke stolice te ekstremnog umora koji traju već 5 dana unatoč strogoj dijeti. Rijetku stolicu obično ima ujutro, nema povišenu tjelesnu temperaturu, a trbuh je mekan i bezbolan na palpaciju. Jezik je bljeđi, vlažan i bez naslaga, a puls je nježan i usporen. DIJAGNOZA I LIJEČENJE Kod ovakvih pacijenata obično odmah pristupam palpaciji kanala koji se odnose na simptome, a to su u ovom slučaju kanali slezene, želuca i debelog crijeva. TaiYin i YangMing kanali donjih ekstremiteta izgledali su normalno, ali YangMing kanal ruke je bio posebno osjetljiv u području akupunkturne točke LI10 (Shou San Li). U terapiji sam odmah odabrao točke: LI10, ST36 (Zu San Li) te RM11 (Jian Li). Zadnju točku sam aplicirao do dubine 1.5 cuna, odnosno do pojave rezistencije na vrhu igle. Pacijent je odmah osjetio laganu toplinu u području srednjeg abdomena koja mu je godila. Igle sam zadržao 25 minuta te sam pacijenta ponovno naručio za 2 dana. Na sljedećoj seansi pacijent navodi da mu se stolica normalizirala i da se osjeća snažnije. Ponovio sam terapiju od prošle seanse i zamolio pacijenta da mi se javi telefonom nakon 2 dana. Pacijent je javio da su se smetnje posve smirile, dobio je upute o prehrani i naručen je na novu kontrolu za 1 tjedan. ANALIZA Iako pacijent više godina boluje od kolitisa, pogoršanje općeg stanja nam govori o akutnoj smetnji. Prema teoriji Ben-Biao prvo trebamo liječiti simptome, zbog čega sam odabrao 2 točke na Yang kanalima (obzirom na smetnje prvo sam tražio osjetljive točke na YangMing kanalima). Najosjetljivija točka je bila LI10, a njezin par na nozi je točka ST36. Obzirom da su TaiYin noge i ruke u redu, treća točka koja mora biti na Yin kanalu (jer se radi o kroničnoj bolesti) bila je RM11 (najosjetljivija točka od RM9 do RM13). Prve dvije točke sam tonificirao (radi se o distalnim točkama), a RM11 nisam stimulirao, već sam iglu postavio do dubine od 1.5 cuna u trajanju 25 minuta.
SLUČAJ 2
ANAMNEZA I KLINIČKA SLIKA O važnosti palpacije kanala govori nam drugi slučaj. Naime, radi se o muškarcu u dobi od 27 godina koji dolazi u pratnji svoje djevojke koja boluje od migrene. Mladić nije uvjeren u učinkovitost akupunkture te nakon pregleda njegove djevojke moli da i njega pregledam te mu kažem boluje li od nečega. Migrena zbog klasične kliničke slike dopušta da se već nakon kratkog pregleda pulsa odredi glavna smetnja prema TCM te sam zbog viška vremena, do dolaska drugog pacijenta, odlučio pregledati mladića. Jezik je bio bez osobitosti, a puls je bio napetiji na mjestu LI. Odmah sam palpirao akupunkturnu točku ST37 koja je bila osjetljiva, zbog čega sam mu odmah rekao da ima smetnje s probavnim sustavom. Mladić se samo nasmijao i rekao da nikad nije imao probavne smetnje. Pitao sam ga ima li žgaravicu ili nadutost na što je on opet odgovorio negativno, nakon čega sam opet palpirao puls koji je pokazao još veći disbalans u LI. Negirao je i hemoroide i sve moguće simptome povezane s kanalom i organom debelog crijeva (npr. bol u ramenu). Nakon mojeg priznanja da ne znam zašto ima pozitivne znakove neravnoteže u probavnom traktu, mladić je slavodobitno otišao. Tijekom večeri, nekoliko sati nakon odlaska mladića iz ambulante, javila se njegova djevojka telefonom da njezin mladić ima jaki proljev te moli savjet što mu je činiti. ZAKLJUČAK U ovakvim slučajevima najvažnija je dijagnostika pulsa koja se mora potvrditi ili putem anamneze ili palpacije kanala. Gore navedeni slučaj nije rijetka pojava u svakodnevnoj praksi, a primjer je iznesen da se olako ne odustaje od postavljene dijagnoze, ali i da se promišlja u preventivnom smislu o još jednoj mogućnosti bolje zaštite naših pacijenata, nadopunjavanjem “naše” konvencionalne dijagnostike s dijagnostikom TCM.

Leave a Comment