SI3 – Houxi

Hou = stražnji; Xi = potok, gornji gorski potok

ANATOMIJA
Točka je položena na ulnarnoj strani, u depresiji proksimalno od petog metakarpofalangealnog zgloba, što je najlakše uočiti kada je šaka labavo stisnuta. Anatomija: cutis, subcutis, musculus abductor digiti minimi Inervacija: dorzalna i palmarna kutana grana ulnarnog živca, mišićna grana duboke terminalne grane ulnarnog živca Krvne žile: dorzalni venski pleksus šake, palmarna arterija na ulnarnoj strani petog prsta Učinkovitost točke SI3 može se odrediti i mišićnim testom musculus infraspinatusa te musculus quadricepsa.
FUNKCIJA
Atribucija: Shu točka na kanalu tankog crijeva, točka drveta na Yang kanalu vatre, točka tonifikacije, točka “Majka”, Master točka na Du Mai kanalu te povezujuća točka na Yang Qiao Mai kanalu (+BL62) Klasične funkcije: regulacija srca i uma, disperzira vrućinu i čisti vlagu, opušta tetive i potiče cirkulaciju u extra kanalima (Du Mai i Yang Qiao Mai), čisti vrućinu s površine, jača Lo kanal
INDIKACIJE
Tradicionalne kombinacije: SI3 + GB39 kod ukočenog i bolnog vrata; SI3 + DU14 + LI4 za akutno febrilno stanje te kod cikličkih temperatura u slučaju malarije; Uz BL60 i BL62 spada u najjače točke na kanalu Tai Yang, Yang Qiao Mai te Du Mai koje se koriste protiv bolova duž tih kanala, a posebno je važna točka za bolni i ukočeni vrat, za liječenje gluhoće, očnih bolesti, kožnih bolesti, tinitusa, psihičkih bolesti i epilepsije. U Japanskoj akupunkturi Houxi se posebno koristi za ginekološke probleme vezane uz smetnje hipofize. Osobno često koristim SI3 kod retencije urina, upale prostate i mokraćnog mjehura te konjuktivitisa.
TEHNIKA
Način ubadanja te dubina ubadanja važni su za liječenje gore navedenih smetnji: plitko ubadanje za liječenje kožnih bolesti, do 0,5 cuna za liječenje mišićno-koštanog sustava, a dublje od 1 cun za liječenje psihičkih smetnji.

 

KLINIČKI SLUČAJ

Pacijent star 47 godina dolazi u ambulantu zbog išijasa u lijevoj nozi u trajanju od 4 mjeseca. Bol se širi straga i sa strane do prstiju stopala. Pacijent se žali također i na bol u lijevoj lopatici (u sredini lopatice) te na temporalnu glavobolju. Iz anamneze doznajemo da 10 godina boluje od hepatitisa B.
ANALIZA 1
ANALIZA 2
ANALIZA 3
ANALIZA 4

3 komentara

Leave a Comment